23 Ekim 2017 Pazartesi

Kanal Tedavisi Yapılan Dişte Uzun Süre Sonra Ağrı Şişlik Uyuşukluk Nasıl İyileşir?

Kanal Tedavisi Nedir?

Merhabalar bu yazımızda kanal tedavisi yapılan dişte uzun bir aradan sonra ağrı şişlik uyuşukluk şikayeti ve yapılması gerekenlerden bahsedeceğiz. Bildiğiniz üzere kanal tedavisi dişe yapılan son müdahale olarak bilinir.
Bu tedavi dişteki çürüğün dişin kökünün ucuna kadar ulaşması sonucu uygulanır. Kanal tedavisinde diş kökü ve kanal boşlukları temizlenir ve tekrardan doldurulur

Bu yazımızda bahsedeceğimiz ana konu bu dişte uzun bir süre sonra tekrar ağrı görülmesidir.

Belirtiler

İlk başlarda dişlerde hafif klasik bir diş ağrısı görülüyor daha sonra bu ağrı şiddetlenerek artıyor. Bununla birlikte yanakta şişkinlik ve dişten çenenin ön kısmına doğruyu uyuşukluk hissi yayılıyor. Tabi bu belirtiler kişiden kişiye değişiyor.

Ağrı Nasıl Oluşur?

Ağrı genellikle kanal tedavisi yapılan diş kökünün ucunun tekrar apse oluşturması ve bu apsenin sinirlere baskı yapması ile oluşur. Aşağıdaki resimde kanal tedavisi yapılan bir diş görüyoruz. Tedavi edilen diş kökünün tekrar apse yapması sonucu ağrı oluşur.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş
                                       
İlk Etapta Ne Yapılabilir?

Bu şekilde bir ağrı hissederseniz iyi ilk önce yapılması gereken şey antibiyotik tedavisine başlamaktır. Tedaviye ne kadar hızlı başlanırsa o kadar hızlı ve olumlu etki etmektedir. Antibiyotikler genelde 4 gün civarında etki göstermektedir. Dolayısı ile ne kadar hızlı tedaviye başlanırsa o kadar az acı çekilecektir. Ayrıca ilaç tedavisinin yanında şişkinlik ve ağrının azaltılması için yanağa beze sarılı buz  koyularak ağrıda ve şişkinlikte azalma görülmektedir.

Bende bu belirtiler bayram tatilinde başladı dolayısı ile ilaç tedavisine 2 gün geç başladım. Bu 2 günlük sürede ağrı şiddetlenerek arttı bu konuda tavsiyem ağır başlar başlamaz mutlaka antibiyotik tedavisine başlamaktır. Genelde dişte ağrı göründüğünde biz hemen ağrı kesicilere alırız fakat ağrı kesici sadece ağrıyı kesmeye yöneliktir. İyileşme sürecine katkı sağlamaz. Çürüme dolayısı ile dişteki apsenin sinirlere yaptığı baskı dolayısı ile oluşan ağrıyı antibiyotikler apseyi kurutarak gidermektedir.


Antibiyotik Kullanmak Sorunu Ortadan Kaldırır mı?

Hayır. Antibiyotik sadece apsenin kurumasına yardımcı olur ve ağrıyı giderir. Ağrıya sebep olan etkenin tedavi edilmesi gerekmektedir. Ama şunu da söyleyeyim ağrı geçikten sonra uzun bir süre sorun yapmıyor.

Kanal Tedavisi Yapılan Dişte Sorun Olursa Tekrar Tedavi Düzeltilebilir mi?

Benim gittiğim doktorlar en son yapılabilecek tedavinin kanal tedavisi olduğu eğer bu dişte yeniden bir sorun olursa dişe yapılacak müdahalenin kalmadığını ve çekilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Ama böyle bir şey yok doktorlar çekip kurtulma derdinde hep. Re-treatment denen tekrar yapılan kanal tedavisi yöntemi var. Mutlaka çektirmeden önce işini iyi yapan bir doktor araştırın. 

Peki Doktor Ne Dedi?

Doktor ilk önce ağrının görüldüğü dişi tespit etti. Daha sonra film çekti. Film sonuçlarında kök ucunda apse ve zamanla kist oluştuğu görüldü. Kist aşağıdaki resim benzeri bir yapıydı. Resim temsilidir.

                                  

Doktor oluşan apse dolayısı ile şu an yapılacak bir şey olmadığını antibiyotik tedavisi sonrası yaklaşık 1 hafta sonra dişin çekilmesi gerektiğini belirtti. İtirazlarım sonucu tekrar kanal tedavisi yapılabileceğini belirtti. Ama bu tedavinin hep pahalı (yaklaşık 750,00 tl) hemde başarı oranının az olabileceğini belirtti.

Birde doktora ağrının fazla olduğunu söylediğimde dişime uyuşturucu morfin yaptı bu morfin hiç bir işe yaramadı ağzım burnumu şiş hissetmeme sebep oldu. En sonunda ise doktor reçete yazıp gönderdi.


Hangi İlaçlar Kullanılmalı?

Doktor ilaç olarak Antibiyotik, Ağrı kesici ve Ağız Gargarası verdi.

Antibiyotik Amoklavin
Antibiyotik 12 saatte bir tok içilmelidir. 12 saatte döngüsüne çok dikkat edilmelidir. Tedavinin baş rolüdür.

Ağrı Kesici Majezik
Ağrı kesiciyi ise günde en fazla 3 defa olmak üzere en az 4 saat ara ile ağrı görüldüğünde kullanılmalıdır. Gereksiz ve fazla kullanılması zararlıdır.


Ağız Gargarası Majezik
Ağız gargarası diş temizliğinden sonra uygulanabilir. Hem ağzı ferahlatır hemde ağrıyı az da olsa azaltmaya yardımcı olur. En önemlisi ağzın temiz tutulmasına yardımcı olur.

Geçmiş Olsun!

Diş ağrısının ne kadar kötü olduğu herkes bilir. Kanal tedavisi yapılan dişin tekrar ağrı yapması çene kemiğinin içinde olduğundan tahmin ediyorum daha çok ağrı yapıyor. Yukarıdaki yapılacakların haricinde ağrıyan yerin üzerine beze sarılı buz tedavisi ağrının azaltılmasında faydalı olmuştu. 

Bu arada ben hala dişimi tedavi ettirmedim. Düzgün akıllı bir doktor bulursam tekrar kanal tedavisi o da olmazsa implant diş yaptırmayı düşünüyorum.

Sağlıklı günler dilerim.

1 yorum:

  1. Arkadaşlar ayrıca belirtmek isterim apseli diş ile el veya farklı bir cisim ile fazla kurcalamayın. Apse daha çok artıyor. Ve ayrıca eğer apse derinin üst kısmına yakın bir yerde ise diş etini diş fırçası ile fırçalaya fırçalaya diş eti kanatılarak (aslında apse dışarı atılarak) dişte bir rahatlama oluyor.

    YanıtlaSil